Nieuwtjes & Uitstapjes

Oh Valentijn oh Valentijn! Zeg ons… Wat is de norm, vorm en psyche achter onze vagijn?

Wie mooi wil zijn... Een interview

De vagijn van ValentijnDe vagijn van Valentijn

De vagina blijkt het lichaamsdeel te zijn dat het meeste verschilt van vrouwen tot vrouw. Het is ook het lichaamsdeel waar we het minst van weten, het meest onzeker over zijn en het minste over praten. Veel vrouwen weten niet eens hoe hun eigen vagina eruit ziet. Laat staan dat ze die van hun beste vriendin als een gezien hebben… Misschien is een vagina, esthetisch bekeken, nu ook niet meteen het allermooiste lichaamsdeel? Maar is een penis en een balzak dan zo mooi? Hmmm… Misschien vinden vrouwen van zichzelf wel altijd een beetje dat ze niet zo een mooi geslachtsorgaan hebben?

Veel jongere meisjes zijn hier onzeker over vooral omdat ze niet goed weten hoe het er bij anderen uitziet. Ze hebben geen referentiekader. Ze kunnen niet vergelijken. Vaak zien ze het geslachtsorgaan van hun moeder of van hun tante of van hun oudere zus niet, zodat ze zichzelf niet met veel real life-voorbeelden kunnen vergelijken. Ze weten niet hoe een gemiddelde vagina er uit ziet. En ze weten ook vooral niet dat daar zeer veel variatie in is. En dat het eigenlijk dus allemaal wel heel oké is. Ze zoeken de mosterd dan op het internet of in de boekjes. Enfin… de mosterd… De vagina’s dus…

Maar de meeste foto’s die we te zien krijgen over vagina’s zijn foto’s uit pornoblaadjes met zeer ‘keurige spleetjes’ waarbij het al een wonder mag zijn als de binnenste schaamlippen een millimeter uitsteken. Maar deze dames hebben dit mooie tafereel veeleer te danken aan programma’s als photoshop dan aan moeder natuur. Alleen al die termen… ‘Grote schaamlippen’ en ‘kleine schaamlippen’ zijn zo fout gekozen! Het is namelijk héél normaal dat de zogenaamde kleine schaamlippen groter zijn dan de grote schaamlippen. We kunnen beter spreken over de binnenste en de buitenste schaamlippen.

Alle vrouwen hebben een vagina, maar geen één is dezelfde. Ze verschillen nogal qua afmetingen, geuren, kleuren, smaken,… Ik zou dus ook alle jonge meisje (maar ook de al wat oudere dame die zich ongemakkelijk voelt bij haar geslachtsorgaan) aanraden eens met een spiegel op ontdekkingstocht te gaan bij zichzelf. Bekijk jezelf daar beneden. En neem hier de tijd voor. Doe het enkele keren opnieuw, met tussenpozen van enkele dagen. Leg jezelf ook weer niet teveel druk op. Niets moet. Relax. Even kijken… Even wat langer kijken…

Wanneer je hier wat meer aan gewend bent geraakt kan je jezelf ‘daar beneden’ misschien is aanraken. Eventueel nadien er wat mee te spelen. Het kan best enkele dagen duren voor je dat wil doen. Maar dat maakt niet uit. Neem je tijd. Doe het op jouw eigen tempo. Waar en wanneer jij je er goed bij voelt. Stapje voor stapje… Als je na een tijdje voelt dat deze aanrakingen prettig zijn ga je dit misschien meer associëren met iets dat genot brengt en ga je jouw vulva waarschijnlijk meer appreciëren. Wanneer je jezelf tot een orgasme kan brengen en je dit geweldig gevoel ervaart zal je waarschijnlijk de vorm van jouw vulva wel vergeten.

Er is echt geen foute, juiste of perfecte vagina (vulva). Ik denk dat het belangrijker is om te gaan kijken of het functioneel storend is. Heeft de vrouw (of het koppel) last van bijvoorbeeld de schaamlippen. Niet ‘Vind ik ze mooi?’, maar ‘storen ze mij in mijn seksualiteitsbeleving?’ of storen ze mijn partner? ‘Doet het pijn bij het vrijen?’, ‘Doet het pijn bij het fietsen?’

De gemiddelde vagina is zo’n 6,5 à 8 centimeter diep. Gemiddeld ook weer hè. Als de vrouw opgewonden is vergroot dit. Een vagina is ook erg flexibel. Ja, wat dacht je? Er past een tampon in, maar ook allerlei dingen van andere, verschillende, groottes zoals penissen, dildo’s vibrators, bananen en komkommers… Er kan zelfs een kind doorheen. Op het breedste punt is de vagina ongeveer 3 cm breed.

Zoals ik al zei bestaan vagina’s (vulva’s) in allerlei vormen en maten en zien geen twee er exact hetzelfde uit. Toch zitten schaamlipcorrecties enorm in de lift en lijken steeds meer vrouwen te denken dat hun intieme zone er ‘anders’ uitziet. Ik vind het héél oké als je beslist om een schaamlipcorrectie te ondergaan. Maar enkel wanneer je dit beslist op basis van de juiste informatie. En niet op basis van door uren met Photoshop bijgewerkte foto’s.

Kijk voor het hele interview op: http://wiemooiwilzijn.nl/faq-doctor-vanessa-muyldermans/

DELEN