OverVoor Haar

De oorlog tussen Noord en Zuid in mijn lichaam. De slag om de menstruatie.

Acupunctuur en de menstruele cyclus

Oorlog in mijn lichaamOorlog in mijn lichaam

Wanneer een vrouw in balans is zal haar menstruatie vlot en regelmatig verlopen.  Bij vele vrouwen is dit echter niet altijd het geval. Ook ik had hier al een hele tijd last van… Al weken liep ik rond met een héél erg PMS-achtig gevoel (prikkelbaar, depri, opgezette borsten, constipatie, hoofdpijn, buikpijn, moeheid). Alsof mijn lichaam in oorlog was. Het éne deel, leger Noord, was helemaal klaar om aan te vallen en een bloederig schouwspel ten tonele te voeren. Het andere deel, leger Zuid, verdedigde sterk en hield mijn menstruatie met man en macht tegen. Wekenlang… Strijd… Oorlog…

Menstruatiepijn

Tot ik bij mijn collega, de acupuncturist in de groepspraktijk Het Appèl te Mechelen aanklopte… Zij behandelde mij, anderhalve week geleden, een eerste keer. Gisteren behandelde ze mij een tweede keer. Even na de behandeling, toen ik thuiskwam, voelde ik mij niet zo goed. Ik was wat wankel, duizelig, misselijk,… Na een tweetal uren rust te hebben genomen was dit over. En vandaag…
Vandaag heb ik heb héél goed nieuws: tante Roos is op bezoek!!! De oorlog is voorbij!!!

Acupunctuur helpt om de energie in het lichaam te balanceren en de doorbloeding in de onderbuik en de borsten te verbeteren. Het heeft een effect op de hormoonhuishouding en het regelen van de eisprong en de menstruatie. Volgens de Traditionele Chinese geneeswijze is de menstruatiecyclus een samenspel van vooral de nierenergie en de leverenergie. De nierenergie zorgt voor de rijping van de eicel en voor de aanmaak van het baarmoederslijmvlies.

Deze nierenergie wordt vaak aangetast door teveel werken, te weinig slaap, ongezonde voeding, zware ziektes,… Mijn nierenergie bleek wonderwel in orde te zijn. Toen Yun Feng de plaats van de nierenergiestroom aanprikte sprong ik, met een luide “Waauwh!” (bijna) tegen het plafond. Een zeer vervelend gevoel, maar wel een teken dat die doorstroom prima loopt. En dus een heel ‘normale’ en gewenste reactie.

De leverenergie helpt om de eisprong en de menstruatie vlot te laten verlopen. Deze leverenergie is erg gevoelig voor emoties. Emotionele spanningen zorgen ervoor dat de leverenergie blokkeert, wat de menstruele cyclus kan verstoren. Wanneer de menstruatiecyclus verstoort is gaat het meestal om een blokkade van energie en bloed. Hierbij speelt de leverenergie een belangrijke rol.

Behandeltafel Het Appèl

De acupunctuurbehandeling was er dan ook op gericht om deze beter te doen stromen. En zo prikte ze dus ook mijn voet aan, waar dit belangrijke leverpunt ligt. De geblokkeerde leverenergie kan een gevolg zijn van stress, onderdrukte emoties,… Als ik naar mijn voorbije weken en maanden kijk kan dit inderdaad wel mijn geduchte tegenspeler in dit verhaal geweest zijn…

Maar… Ik heb gewonnen! De oorlog is voorbij! Dankzij acupunctuur! Dankzij collega Yun Feng in groepspraktijk Het Appèl!

DELEN