Voor Hem

Mannen, seks en alcohol

Vormen mannen, seks en alcohol een goed trio?

Mannen, seks, alcoholMannen, seks en alcohol

De meningen over seks en alcohol lopen nogal uiteen. Volgens sommigen is alcohol drinken voor het vrijen een slecht idee. Anderen vinden een lekker fris pilsje, een pittige gin-tonic, een stevige whisky of andere alcoholische dranken een perfecte stimulans om te ontspannen en in ‘the mood’ te geraken; in ‘the sexmood’.

Het is ook lekker stoer… Zo’n biertje… Erg mannelijk… Macho… Kijk maar naar de mate waarin er in reclamespotjes voor bier wordt ingespeeld op kameraadschap, maten, mannen onder elkaar,… En kijk maar naar de sexy, stoere mannelijke modellen die voor deze spotjes steeds uitgekozen worden.

Alhoewel… De Coca Cola-mannen zijn anders ook wel steeds HOTtttt.

Maar hoe zit het nu?

Dat alcohol een invloed heeft op ons humeur is algemeen bekend. Al verschilt dit wel van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Doordat het drinken van alcohol een invloed heeft op ons humeur en op hoe we ons voelen, heeft het ook een invloed op onze zin en onze ‘bereidbaarheid om seks te hebben’.

Daar waar veel mensen denken dat alcohol een opwekkend product is, is het dat helemaal niet. Het is een verdovend middel. Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Meerbepaald op ons limbisch systeem. Dit is het stukje in onze hersenen waar onze emotie, onze motivatie, het genot en het emotioneel geheugen geregeld worden.

Door dit stukje hersenen wat te gaan verdoven vallen onze zorgen en onze remmingen weg. Hierdoor worden we losser in de omgang en durven we meer. We durven ons dus ook meer te laten gaan in (seksuele) contacten. Zo trekken we ons er minder van aan dat we eigenlijk helemaal geen gevoel van ritme hebben wanneer we op de dansvloer staan, schamen we ons minder over wat we anders een veel te dikke buik vinden, vertellen we geheimpjes waarvan we ’s anderdaags spijt hebben,… En… Durven we in bed dingen te doen die we anders niet zouden durven.

Een beetje alcohol

De hoeveelheid alcohol is bepalend. Eén of twee glazen alcohol gaat bij mannen vaak de erectiekwaliteit bevorderen. Al heeft dit dan vooral een psychische oorzaak. Na enkele glazen kan een man een stevigere erectie krijgen. Omdat hij dat effect verwacht. Het is een soort van placebo-effect. Anderzijds omdat hij zich dus ook meer durft te laten gaan. Daarbovenop kan het ontremmende effect van alcohol de verbeelding extra prikkelen en de angst en de prestatiedruk, die vaak tot het uitblijven van een erectie leiden, verminderen.

Alcohol zorgt ervoor dat we meer vertrouwen hebben in onszelf. Dit is dus een voordeel voor mannen die last hebben van premature ejaculatie (vroegtijdig klaarkomen). Angst, stress, prestatiedruk en gebrek aan zelfvertrouwen zijn redenen waarom mannen te snel klaarkomen. Een glaasje alcohol kan dan helpen om te relaxen en wat meer moed te hebben. Maar niet teveel. Teveel glazen zorgt voor een verkeerd effect.

Door een beetje alcohol te drinken kan het langer duren voordat een man klaarkomt. Dit komt eveneens door die verdovende werking van alcohol. Ook dit kan voor sommige mannen een positief effect zijn. We hebben het hier dan over één tot drie à vier pilsjes, niet over meer alcohol.

Wat meer alcohol

Alcohol bevordert wel de lust, maar niet de potentie (het vermogen om een erectie te krijgen en te houden). Vanaf meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed (zo’n vier pilsjes voor een man van 70 kg) wordt het moeilijker. Mannen kunnen dan moeilijker tot een hoogtepunt komen. Dit komt doordat de alcohol de testosteronspiegel van de man naar beneden gaat halen. Na veel alcohol kan een man hierdoor geen erectie meer krijgen. Of wordt het moeilijker om die erectie te behouden. Met elk glas boven de vier glazen wordt de kans op problemen met de erectie groter. Anderzijds neemt het mannelijk zelfvertrouwen wel, zeer misleidend, toe.

“It provokes the desire, but it takes away the performance”. Om het met de woorden van William Shakespeare te zeggen.

Véél alcohol

Wanneer mannen te veel en langdurig alcohol gebruiken zal hun buikvet toenemen. Ze krijgen dan een zogenaamde bierbuik. Dit buikvet gaat het testosteron in hun lichaam afbreken. Waardoor de seksdrive en mogelijks ook de maat van de penis gaan afnemen. Hoe groter het alcoholverbruik, hoe sterker deze negatieve impact. Het goede nieuws is wel dat deze problemen van tijdelijke aard zijn en verbonden aan het alcoholgebruik. Wanneer de alcohol verdwijnt, verdwijnen ook de problemen.

Vaak zwaar drinken en blijven drinken kan leiden tot lever- en zenuwbeschadiging. De teelballen krimpen, waardoor serieuze, blijvende, erectieproblemen kunnen ontstaan alsook problemen met klaarkomen. En door de leverbeschadiging stijgt de oestrogeenspiegel met borstvorming als resultaat. De zin in seks neemt bijgevolg af. Dit kan leiden tot impotentie en zelfs tot een verminderde vruchtbaarheid.

Dus… Enkele glaasjes alcohol is een goede derde speler voor het duo mannen en seks (Ervan uitgaande dat men geen voertuigen meer gaat besturen, geen machines meer moet bedienen, enz). Maar teveel alcohol, hoe lekker die gin tonic of dat glas wijn ook smaakt, is nefast voor het seksleven van onze mannen.

Zoals altijd is trop teveel en teveel is trop…

DELEN