Voor HaarVoor Hem

Let’s play the First date-game!

Daten... De eerste date... Een spannend avontuur!

Fit the shoe!The First date-game: Fit the shoe!

Daten. Spannend toch? Of het nu jouw beste vriend of vriendin is die voor jou een blind date heeft geregeld of je hebt iemand online ontmoet… Die eerste date is toch elke keer weer een heel avontuur?! Spannend, spannend, spannend…

Maar het is tegelijkertijd toch ook wel bang afwachten wie er voor je neus komt te zitten. En ja, dat is allemaal spannend… en leuk, maar dat kan misschien ook wel tegenvallen? “Het is als een dubbeltje op zijn kant”, zou mijn wijze collega uit Nederland zeggen.

Wanneer je al enkele tegenvallende dates hebt gehad, zou het misschien wel kunnen dat je een gevoel van afkeer van daten begint te krijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het zou ook wel erg jammer zijn. Maar… Veel heb je echter zelf in handen.

Fit the shoe
Wil je wachten op die prins die rondzeult met een muiltje dat jou onmiddellijk perfect aanpast? (of waar je jezelf wil inwringen?) Of ga je enkele paren passen en vergelijken om vervolgens een leuk paar schoenen uit te kiezen en dan even de tijd te nemen om deze goed in te lopen?

Nu wil ik mannen niet met schoenen vergelijken… Alhoewel? Nee Vanessa, doe dat maar niet. Terug naar daten. Focus Vanessa! De eerste date… Be serious! De mensen lezen mee!

Wanneer je gaat daten is het vooral belangrijk om realistisch in je doelstelling(en) te zijn. Stel jezelf de vraag: Wat is jouw doel? Wat wil je bereiken door af te speken met iemand die je niet, of nog niet, kent? Vuurwerk? Klokken? Get real… Dat gebeurt alleen op het witte doek!

The first date-game
Kom met de beide benen weer op de grond en vertrek van het uitgangspunt dat je een leuke avond wil hebben en meer niet. Bekijk het als een spannend avontuur. Als een spel waaraan je gaat deelnemen… Het ‘First date-spel’. En niet elk spel kan je winnen.

Misschien ga je tijdens dat avontuur een interessant persoon leren kennen. Dit kan misschien een kameraad of misschien wel een goede vriend worden. Of misschien wel jouw nieuwe lief? Sometimes you win, sometimes you lose…

Dat kan… Maar… Dat hoeft niet. Een leuke avond, een spannend avontuur beleven, dat was de doelstelling. Alles wat er nog extra bij komt is super leuk! Maar komt dat er niet bij, dan is dat ook niet erg. Het is een spelletje dat we verloren hebben, niet de hele match. Er komt heus nog wel een volgende spel dat we wel gaan winnen.

Leg de lat niet te hoog
Verwacht geen wonderen op die eerste date. Elkaar prettig gezelschap vinden is al heel wat. Dat is al heel mooi! Van de meer dan 7 miljard mensen die er hier op onze bol rondlopen kunnen we toch niet iedereen tof gezelschap vinden? En dat moet ook niet.

Voorkom dus teleurstelling door de lat niet te hoog te leggen. Probeer dat afspraakje niet te zien als dé kans om de ware liefde te ontmoeten. Zie het als een kans op een gezellige tijd. En probeer er zelf ook mee voor te zorgen dat het voor jou een gezellige tijd is. Dit is niet enkel de verantwoordelijkheid van jouw date.

Pas je verwachtingspatroon met betrekking tot jouw date zelf, als persoon, ook aan. Niemand is perfect; jouw date niet, maar “Hallo!”, jijzelf ook niet! Jouw date zal plus- en minpunten hebben, zoals iedereen. Wees je daarvan bewust. Als je op de perfecte man/vrouw zit te wachten, kan je even goed wachten op Godot.

Het is juist interessant om te kijken of je desondanks die mindere punten samen een leuke avond kan hebben. Want wees eerlijk; dit moet je in een relatie toch ook doen? Een manier vinden om met elkaars mindere punten om te gaan.

Sit back and relax
Geef de ander en jezelf een eerlijke kans. Sit back and relax. En blijf vooral jezelf. Je bent niet op een sollicitatiegesprek en je moet ook niet één of andere dure stofzuiger verkopen. Loop niet op de toppen van jouw tenen, omdat je bang bent af te gaan. Je bent wie je bent. En zo moet jouw date jou ook leren kennen. Glazen omver gooien en over deurmatten struikelen inclusief.

Het heeft ook geen zin om geforceerd grappig te doen. Speel geen rol. Je kan die toch niet eeuwig aanhouden. Ben je niet de grote prater, probeer dan ook geen ingestudeerde pleidooien af te rammelen. Dat komt erg krampachtig over. Je bent wie je bent en kom daar voor uit.

Wees positief
Je kan dan ook maar beter zeggen “Ik ben geen grote prater, maar luisteren, daar ben ik wel heel goed in”. Mensen waarderen elkaars open- en eerlijkheid, ook al is dat eerlijke nieuws geen prettig nieuws.

Stel vooraf niet allerlei eisen over hoe jouw date, als persoon, moet zijn, je bent zelf ook niet volmaak, remember? Maar wanneer er toch echt geen klik is en je niet het gevoel hebt dat jullie een leuke avond tegemoet gaan communiceer hier dan eerlijk over.

Laat de ander wel in zijn/haar waarde. En communiceer vanuit jezelf. Jij voelt je er niet goed bij. Dat is jouw gevoel over de situatie. Dat ligt bij jou, niet bij jouw date. Breng dit ook zo over.

Het is voor niets nodig om die ander met één of ander complex op te zadelen, omdat jij een bepaald accent, een bepaalde haarkleur of een bepaalde tattoo helemaal niet leuk vindt en jij daarom beslist het afspraakje, het avontuur, te beëindigen.

Hou het luchtig
Wanneer jullie wel aan het praten gaan hou het dan luchtig. Laat het verleden rusten. Je hebt nadien, tijdens date nummer 17, nog tijd genoeg om zware gesprekken te voeren. Op die eerste date hoef je niet al jouw angsten mee te delen, noch al jouw exen te beschrijven, noch over jouw lucratieve aandelen te vertellen.

Ga anderzijds ook niet jullie toekomst met z’n beiden op date nummer één zitten uit te stippelen. Tenzij je die ander echt snel wil wegjagen. Dan mag je dat wel doen. Probeer de dingen ook altijd positief voor te stellen. Som niet op wat je allemaal niet leuk vindt, maar benoem wat je juist allemaal wel tof vindt en wat je wel graag zou willen.

Hou het kort
Spreek voor een eerste date niet urenlang af. Hou die eerste date kort. Een kop koffie of een cocktail gaan drinken bijvoorbeeld. mmm… Hou het misschien maar beter bij koffie. Kwestie van de alcohol jouw beoordelingsvermogen niet al te veel te laten oppimpen… Ga zeker niet op restaurant voor een driegangendiner. Als het na een half uur al niet botert, gaan de daaropvolgende (minstens) anderhalf uur nóg ongemakkelijker en vervelender zijn.

Wanneer je die eerste keer voor een snelle tas koffie afspreekt, is het ook heel normaal wanneer je er na een half uur of een uurtje weer vandoor moet. Dit was zo op voorhand gepland.

Je had ook op voorhand aangegeven dat je nadien, bijvoorbeeld, nog een werkafspraak had. Je hoeft dus geen excuses te verzinnen om te kunnen verdwijnen of je moet niemand een ‘Red mij-telefoontje’ naar je laten doen.

Neem zelf het initiatief om op te stappen. Doe daar niet raar over. Het is ook helemaal niets raars of uitzonderlijks. Het volstaat om te zeggen dat je naar huis moet of nog dient te gaan werken. Je hoeft daar geen verdere uitleg bij te geven. Je maakt je date zo ook meteen duidelijk dat je ook een eigen leven hebt en niet (wanhopig) op zoek naar een partner bent.

Als de koffie lekker is…
Wanneer het wel klikt kan je altijd nog een tweede kop bestellen… Toevallig is er lastminute extra ruimte vrijgekomen in jouw agenda… Die volgende afspraak heeft nu toch wel toevallig afgezegd… Daar kan je dan maar lekker gebruik van maken nu je daar toch bent en het samen verder nog wat gezellig maken. “En die koffie is hier toch zo lekker he?”

 

DELEN